Jernramme til at bære hytten
Beskrivelse
15-06-2015
-
16-10-2015
Gennem længere tid havde vi talt om at bygge et shelter i hjørnet af vores mark, så man kunne overnatte i den og kigge ud over klosterheden når man vågnede op. Efter noget snak frem og tilbage blev vi enige om at den skulle kunne lukkes af når den ikke var i brug, da vi trods alt bor i det åbne land. En ide tog en anden og til sidst endte det med at vi lige så godt kunne bygge en rigtig træhytte i stedet. Oprindeligt troede jeg at det var noget jeg kunne lave i løbet af en påskeferie når først rammen var sat, men jeg skulle blive meget klogere.
For at undgå at kommunen pludselig ville komme og sige at den skulle tages ned anmeldte vi byggeriet til kommunen, i den tro at så længe den holdt sig under 10 m2 var alt i sin skønneste orden. Men nej... havde vi bygget den nede i haven ville det have været rigtigt, men fordi vi ville bygge den i hjørnet af vores mark var det nu pludselig landzone - med dertil påkrævet byggetilladelse, nabohøring osv. Det kom der selvfølgelig også en regning til kommunen ud af til behandling af sagen, men kun nogle få tusinde kroner som jeg husker det.
Heldigvis gik processen ganske smertefrit og i efteråret 2015 kunne vi begynde projektet. Jeg havde besluttet mig for at lave en jernramme hytten skulle bygges på så vi undgik at skulle støbe en sokkel. Herved kunne der i stedet laves et punktfundament, hvor hver af de tre I-jern skulle hvile på 4 punkter.
Jeg smuttede en tur ud til smækkeren i Skave for at købe noget I-jern da det ikke var nødvendigt at indkøbe det fra ny. Samtidig fandt jeg tre vinduer som kunne bruges i hytten. De tre stykker I-jern kom en tur ind i værkstedet, blev renset og fik svejset lasker på til at skrue reglar fast til at holde gulv og vægge fast til rammen. Nedad svejsede jeg 4 stykker 16mm kamstål på som kunne bruges når punktfundamentet skulle støbes. De stikker ca. 50 cm ned og kommer derved 30-40 cm ned i punktfundamentet. Det hele fik en gang rød gårdsmaling til sidst for at kunne modstå vejr og vind.
Pladsen hvor hytten skulle bygges skrånede lige rigeligt, så jeg havde rendegraveren oppe for at rette det lidt af inden fundamentet blev sat. Herved var der en nogenlunde jævn flade at bygge på - og så kan arealet rundt om altid blive rettet yderligere af senere når hytten er bygget hvis det viser sig nødvendigt.
Hullerne til punktfundamentet blev lavet med et helt almindeligt hånddrevet jordbor, hvor jeg gravede ca. 1 meter ned i jorden for at komme ned i frostfrit underlag. De tre stykker I-jern blev sat op ved at klodse dem op med noget pind, så de sad nogenlunde fast mens jeg fik lavet noget beton til punktfundamentet - der ville jo også gå en dags tid inden det var tilpads hærdet til at kunne bære.
Der er ca. 200 meter fra vores lade og op til hytten, så jeg havde en stor stak forlængerledninger sat sammen for at kunne have strøm til cementblanderen. Spændingen var tilsyneladende faldet over de mange meter forlængerledning så den kunne ikke sætte i gang af sig selv, men hvis jeg lige gav den en hjælpende hånd med at starte tromlen gik det da.
For at undgå horisontale forskydninger af rammen valgte jeg at sætte nogle tilpassede stykker 110mm kloakrør uden om kamstålet som gik ned i punktfundamentet. Dem fyldte jeg med cement så der kun var 3-4 cm kamstål fri op mod I-jernet. Herved vil der være mindre sandsynlighed for rammen kan blive bøjet, både under montering af hytten og senere når den er sat op. Eftersom jeg først kom i tanke om det efter fundamentet var sat måtte jeg skære rørerne op på langs og holde dem sammen med strips. Da rammen og fundamentet var på plads blev projektet stoppet for vinteren. Læs videre i del II af historien.
Billeder